söndag, september 04, 2011

Skamligt ÅHS

Jag har levt i tron att syftet med ÅHS skulle vara att erbjuda en god hälsovård åt Ålands invånare, men jag måste säga att ÅHS styrelses prioriteringar skrämmer mig. Vid första anblick kan man kanske tycka att det är helt rätt att Peter Rask ska få sina advokatkostnader finansierade av ÅHS, men om man lite tänker efter. Konflikten kommer ju leda till att antingen Rask eller Lindén får rätt. Skulle det visa sig att Rask inte gjort något fel leder ju det till att Lindén får betala Rasks utgifter, men om det blir andra vägen att Rask har begått ett brott så finns det väl ingen som helst anledning att skattepengar ska användas till att betala för hans rättsskydd.

Samtidigt i denna lågkonjunktur har man försökt spara in pengar på hälsovården och förstås var de första som fick ge vika skärgården. Från att det tidigare har funnits hälsovårdare med jour kvälls- och nattetid valde man att ta bort det från t.ex. Brändö. Det resulterar i att om man blir sjuk eller får någon sjukdomsattack kvälls- eller nattetid är den ända man kan ringa larmcentralen och då skickas det ut en helikopter till Brändö. I ett litet samhälle som Brändö kommun är så är hälsovårdaren känd och förstås ringer man ändå till denne när olyckan är framme. Då sätts hälsovårdaren i en lite knepig situation när etiken och moralen kommer fram. Väljer du att hjälpa till får du ingen lön för det, men om du inte gör det så lämnar du ett sjuk männniska i sticket.

Det som jag tycker att är mycket märkligt är hur man kan ha råd att betala 9 000 € i advokatarvode fram om det som är ÅHS riktiga verksamhetsområde, hälso- och sjukvård.

Skärgården blöder utan hälsoberedskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar