söndag, september 18, 2011

Skärgårdsinvesteringar

I 20 år har man diskuterat en hel del investeringar i skärgårdstrafiken. Nu håller mer eller mindre samtliga partier på att planera sina kortrutter för en bättre trafik.

I väldigt många år har man pratat om hur man ska bygga en bro över Töftö, laga vägbankar ut till Bärö på Kumlinge för att göra stoppen mindre på Norra linjen, vajerfärja till Enklinge därifrån, Bro och vajerfärja till Jurmo, Fast förbindelse till Föglö, Rutt mellan Kökar och Föglö istället för Södra linjen osv osv osv osv osv... Nu har intresset för dessa kortrutter i skärgården tagit fart och alla partier planerar på egna håll sina förslag för dessa. Vad blir resultatet av det då? Jo, återigen ska man diskutera ut och in, utredningar ska göras och man skall komma överens. Resultatet av det är att det kommer ta väldigt många år innan någonting händer. Kanske såpass länge att kommunerna hinner dö ut och då kanske det rent av ses som onödigt att göra investeringarna.

Det börjar bli dags att inse att transporten är A&O för att behålla livet ute i skärgården och ska det investeras så ska det göras nu. Det finns vissa självklara investeringar som man egentligen inte behöver diskutera väldigt mycket om. En av dom är bron över Töftö, dvs. mellan Prästö och Vårdö. En sådan investering skulle förbättra kommunikationerna för såväl vårdöbor, Kumlingebor och Brändöbor. Det måste göras nu innan det är försent.

Konkret tycker jag att man bör sätta ihop en grupp med sakkunniga människor. Skärgårdsinvånare och sakkunniga för att göra upp en plan för skärgårdstrafiken som sedan slås fast i vilken prioriteringsordning investeringarna ska göras. Det ska dessutom vara en helt oberoende moderator för detta som kan se allting ur ett helt objektivt perspektiv. Detta bör ske, och det väldigt snabbt!

Partierna är måna om att diskutera skärgårdstrafiken nu, men hur kommer det se ut efter valet? Kommer det vara lika mycket på tapeten då? Knappast! Men för skärgårdens bästa så måste man börja agera nu, innan det är försent.

Trafiken är skärgårdens livsnerv.

Kent Eriksson

För en levande skärgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar